Wschodnią część Polski zamieszkują w dużej mierze katolicy i prawosławni, oraz mniejszości wyznaniowe.
Dla katolików Święta Bożego Narodzenia należą do jednych z największych świąt w roku.

Rodzina i wspólne świętowanie
Dlatego też dużo wcześniej wszyscy starają się przygotować do ich obchodów:
– w sposób duchowy
– jak i świecki
Do duchowych przygotowań należą przede wszystkim rekolekcje adwentowe.
Do świeckich zaś wszystko inne.
Wierni starają się przetrwać w stanie łaski uświęcającej ten wesoły i podniosły czas, a więc Święta Bożego Narodzenia, koniec roku kalendarzowego i początek nowego roku.
W Święta Bożego Narodzenia kultywowane są dawne tradycje, choć pewne rzeczy uległy zmianie, chociażby liczebność członków rodziny (zmniejszenie liczby), podczas wieczerzy wigilijnej.
Same formy przygotowania do świąt niektóre pozostały w niezmienionym stanie, inne uległy uproszczeniu, bądź zamianie na inne.
Zauważalne są zmiany w obrębie przygotowań kulinarnych, gdzie to czas świniobicia i kręcenia wędlin przejęły masarnie i sklepy.
Podobnie dzieje się i w innych przypadkach, chociażby tych dotyczących wypieków.
Liczne cukiernie serwują swoje wyroby i zachęcają do zakupu, więc część rodzin (szczególnie młode pokolenie) rezygnuje z samodzielnych wypieków i decyduje się na zakup ciasta świątecznego.
Nie zmieniło się menu wieczerzy wigilijnej. Nadal we wschodniej Polsce królują dania postne.
Do dań na wigilijny stół należą:
– smażony karp i inne ryby
– ryba po grecku
– ryba po żydowsku
– śledź w oleju z cebulą białą i czerwoną
– barszcz z uszkami
– kapusta z grzybami
– krokiety z kapustą
– pierogi z grzybami
– racuchy
– kutia
– kluski z makiem
– kompot z suszu
– chleb
– owoce
W dawniejszych latach wigilijny stół obfitował również w ziemniaki, które były spożywane z kapustą, oraz w kilka rodzajów kasz. Obecnie potrawy te uległy znacznej redukcji.