Acerola zawiera dużą dawkę witaminy C. Krzew ten pochodzi z Wysp Karaibskich. Owoce aceroli posiadają czerwony kolor. Oprócz witaminy C, zawierają witaminę A, B1, B2 oraz potas, magnez i wapń. Acerolę nazywamy również wiśnią z Barbados. Acerola jest wyjątkowym owocem. Należy dodać, że jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Stosuje się ją w przeziębieniach czy anemii. Chroni przed infekcjami, obniża ciśnienie. W aceroli znajdują się węglowodany, tłuszcz i białko. Stosuje się ją głównie w przemyśle spożywczym. Z aceroli warto zrobić domowe konfitury, soki czy kompoty. Acerola znajduje również zastosowanie w kosmetyce.
Właściwości aceroli
Acerola jest bogactwem witamin oraz wielu składników odżywczych. Acerola to źródło kwasu foliowego, sodu, cynku czy flawonoidów. Należy przypomnieć, że acerola jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto ją regularnie spożywać. Wpływa ona pozytywnie na funkcjonowanie serca, wątroby i nerek. W 100 g aceroli znajdziemy do 4000 mg witaminy C. Acerola jest polecana zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Warto spożywać produkty z acerolą przez cały rok. Podnosi ona naszą odporność. W Polsce dostępna w formie proszku oraz tabletek. Acerolę powinny spożywać osoby osłabione i przemęczone. Na rynku dostępne są także soki z aceroli. Możemy go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Za litr soku zapłacimy 30-35 zł. Acerola znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce. Spożywanie dużej dawki witaminy C wpływa pozytywnie na naszą skórę. Opóźnia ona procesy starzenia się organizmu. Chroni ona nasze oczy, obniża ciśnienie tętnicze. Wyciąg z aceroli znajdziemy w wielu kremach, balsamach czy olejkach pielęgnacyjnych.
Inne właściwości aceroli
Acerolę używa się również do wyrobu maseczek. Dzięki składnikom zawartym w tym owocu, nasza skóra będzie nie tylko elastyczna ale i nawilżona. Kosmetyki z acerolą są polecane do pielęgnacji skóry dojrzałej. Świetnie się sprawdzi w przypadku młodej skóry. Acerola posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Skutecznie walczy z trądzikiem. Ekstrakt z aceroli odżywia skórę, chroni ją przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. W wielu sklepach znajdziemy tabletki z wyciągiem z aceroli, sok z aceroli oraz sproszkowany ekstrakt z owocu. Istnieją jednak przeciwwskazania do stosowania aceroli. Chociaż do jeden z najzdrowszych owoców, nie powinni jej spożywać wszyscy. Powinny jej unikać osoby uczulone, jednak nie tylko. Acerola to wciąż mało znany owoc. Jednak warto pamiętać o jego cudownych właściwościach. Soki z aceroli warto stosować jesienią oraz zimą. Wystarczająco uzupełni ona nasze niedobory witaminy C. Posiada charakterystyczny kwaśny smak. W sklepach ze zdrową żywnością możemy również kupić liofilizowane owoce aceroli. To nie tylko duża dawka witaminy C, ale także innych składników. Na sklepowych półkach znajdziemy także wiele herbat z acerolą, koncentratów oraz dżemów. Acerolę sproszkowaną lub suszoną możemy dodawać do wypieków ciast, ciasteczek oraz pieczywa. Acerola to coś znacznie więcej niż owoc. To prawdziwa bomba witaminowa.
Najnowsze komentarze