Czarna rzepa, czyli bulwa która jest pokryta czarną skórą. Posiada biały miąższ, ostry smak. Czarna rzepa to jedna z najstarszych roślin, która jest uprawiana w Europie. Zawiera ona wiele składników odżywczych. Czarna rzepa zawiera charakterystyczne związki siarki. Możemy ją jeść na surowo. Warto z niej przyrządzić surówkę do obiadu. Czarna rzepa posiada specyficzne substancje. Hamują one rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Czarna rzepa jest bogactwem cukrów, enzymów oraz wielu witamin.

 

To bogactwo soli mineralnych. Działa ona nie tylko żółciopędne. Wykazuje działanie przeciwbakteryjnie. Czarna rzepa posiada wiele zastosowań. Posiada ona charakterystyczny smak. Wzmacnia ona organizm. Zawiera błonnik, substancje antybakteryjne, olejki eteryczne. Wspomaga pracę układu krwionośnego, oddechowego, odpornościowego. Działa przeciwbólowo, oczyszcza organizm i poprawia metabolizm. Jak się okazuje wzmacnia włosy, paznokci, poprawia wygląd skóry.

Właściwości i zastosowanie czarnej rzepy

Znajduje ona zastosowanie w schorzeniach wątroby, wzdęciach, zaparciach. Polecana jest w bólach reumatycznych i nerwobólach. Skuteczna w czasie przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Czarna rzepa jest składnikiem surówek oraz kanapek. Możemy z niej przyrządzić zupę. Czarną rzepę możemy dodawać do puree z ziemniaków. Czarną rzepę możemy gotować, smażyć czy też piec. Czarna rzepa jest bogactwem witaminy A, B, C, PP. Czarna rzepa obniża cholesterol. Działa moczopędnie. Działa odkażająco i wzmacnia naczynia krwionośne. Przyśpiesza trawienie, to składnik wielu preparatów odchudzających. Wykazuje działanie moczopędne. Polecana jest w chorobach górnych dróg oddechowych. Ułatwia odkrztuszanie, poprawia odporność. Czarna rzepa znalazła zastosowanie nie w tylko w przemyśle spożywczym. Warzywo to jest składnikiem wielu preparatów medycznych. Czarną rzepę wykorzystuje się również w kosmetyce. Czarna rzepa pielęgnuje nasze włosy. Dzięki zawartości minerałów oraz związków siarkowych, wzmacnia ona cebulki włosów. Reguluje produkcję sebum. To składnik szamponów przeciwłupieżowych. Kosmetyki z czarną rzepą są polecane do włosów przetłuszczających się. Na polskim rynku popularny jest również sok z czarnej rzepy. Świeżo wyciśnięty sok zawiera duże ilości witaminy C.

Przeciwwskazania do spożycia czarnej rzepy

Chociaż czarna rzepa jest bardzo zdrowa, niestety nie wszyscy mogą ją spożywać. Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest niewydolność serca czy nerek oraz nadkwaśność żołądka. Czarna rzepa łatwo chłonie azotany, które są szkodliwe. Dlatego właśnie najlepiej wybierać warzywa z upraw ekologicznych. Czarna rzepa to zdrowe warzywo, o którym zapominamy. Zbyt rzadko pojawia się ona na naszych stołach. Jeśli nie mamy przeciwwskazań, warto ją spożywać regularnie. Możemy ją serwować na wiele sposobów. Do najpopularniejszych należy surówka z czarnej rzepy. Warzywo należy zetrzeć na tarce, dodać do niej startą marchew i jabłko. Całość przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majonezem. Dzięki cytrynie oraz soli, czarna rzepa będzie mieć łagodniejszy smak.