Płatki owsiane, czyli podstawa zdrowego śniadania. W 100 g płatków znajdziemy blisko 370 kcal. Płatki owsiane dają uczucie sytości. Oczyszczają przewód pokarmowy. Dodatkowo są źródłem białka, błonnika, aminokwasów. Płatki owsiane są bogate w żelazo, cynk, potas, wapń, selen. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.
Polecane są osobom z problemami z przewodem pokarmowym. Płatki owsiane to lekkostrawny posiłek. Popularną potrawą na bazie płatków owsianych jest owsianka. Doskonała na śniadanie. Rozgrzewa organizm oraz dostarcza dużą ilość energii. Owsiankę możemy przygotować na mleku krowim, roślinnym czy na wodzie. Płatki owsiane sprawdzą się jako składnik ciast i ciasteczek. Owies pokrywa zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze naszego organizmu. Płatki owsiane to źródło siły. Polecane przy odchudzaniu.
Właściwości płatków owsianych
Owies jest bogate w białko oraz inne aminokwasy. Owies działa antydepresyjnie. Ziarna owsa są bogate w witaminę E. Owies jest źródłem flawonoidów. Płatki owsiane pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki zawartości błonnika, obniżają poziom cholesterolu. Beta-glukan zawarty w płatkach owsianych spowalnia proces przyswajania cukrów. Płatki owsiane są źródłem zdrowych tłuszczy. Zapobiegają one powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo dbają o nawilżenie skóry. Łagodzą podrażnienia w wyniku alergii. Owsianka zapobiega miażdżycy. Dzięki bioaktywnych substancji, zapobiega tworzeniu się złogów tłuszczowych w naczyniach. Płatki owsiane chronią przed zawałem serca. To jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Zapewnia sprawność fizyczną i wytrzymałość. Polecane zarówno przed dietetyków jak i specjalistów do spraw żywienia. Płatki owsiane wytwarza się z obłuskanego ziarna owsa siewnego. Zawierają one witaminy z grupy B. Owies jest źródłem potasu, magnezu czy żelaza. Na sklepowych półkach znajdziemy kilka rodzajów płatków owsianych.
Do najpopularniejszych należą płatki owsiane zwykłe. Otrzymywane są z pełnego ziarna. Gotuje się je ok. 10 minut. Płatki te są grube i twarde. Kolejna kategoria to płatki owsiane górskie. Otrzymywane są z ziarna krojonego. Wyróżniamy także płatki owsiane błyskawiczne. Otrzymywane są z ziarna krojonego całego. Wystarczy je zalać je wodą i mlekiem, zamieszać i poczekać krótką chwilę. Płatki owsiane błyskawiczne są miękkie. Płatki owsiane możemy dodawać do jogurtu. Warto je również dodać do zupy czy koktajlu. Płatki owsiane są polecane dzieciom, sportowcom oraz osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę. Płatki owsiane to nie tylko propozycja zdrowego śniadania, ale również kolacji. Istnieje wiele przepisów w roli głównej z płatkami owsianymi. Możemy je kupić praktycznie w każdym sklepie. Za ich pomocą możemy upiec wiele pysznych i zdrowych ciasteczek. Wystarczy dodać bakalie, orzechy, mąkę i jajko. Płatki owsiane są wykorzystywane zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Mogą nam posłużyć jako panierka do kotletów. Możemy nimi zagęścić sos. Płatki owsiane to nie tylko zdrowy, ale i pełnowartościowy posiłek.
Najnowsze komentarze