Sardynia bez wątpienia jest bardzo interesującym kierunkiem podróży. Ta skalista włoska wyspa to idealne miejsce na wypoczynek. W przerwie od niego, trzeba jednak coś jeść. Co oferuje druga pod względem wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym? Jaka jest kuchnia wyspy Sardynia
Pieczywo
Na wyspie, jak i w całych Włoszech, niezwykle popularny jest… chleb. Brzmi niepozornie, ale przysmak ten jest nieco wyjątkowy i odbiega od tradycyjnie wypiekanych chlebów. Jego włoska nazwa to pane carasau. Wypieka się go w piecu chlebowym opalanym drewnem. Ciasto wyrabia się z mąki durum, soli oraz drożdży i wody- jest to więc bardzo zdrowy chleb, bez dodatków. Wypiekami zajmują się tutaj przeważnie kobiety. Pane carasau jada się zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli dodamy do niego oliwy oraz gruboziarnistej soli- otrzymamy pane guttiau. Natomiast po zanurzeniu go w rosole i dodaniu kilku składników- sosu pomidorowego, jajka i sera- naszym oczom ukaże się potrawa zwana pane frattau.
Lody
Na Sardynii dużą popularnością cieszą się także ręcznie wyrabiane lody Sa Carapigna. Co niezwykle interesujące, deser ten jest całkowicie naturalny, a więc na pewno warto się na niego skusić, szczególnie, że nie jest szczególnie słodki. Nie każdy jest uprawniony do produkcji Sa Carapigna- mogą robić to tylko ci mieszkańcy wyspy, którzy mają odpowiedni certyfikat. W związku z tym, prawdziwe sardyńskie lody możemy zasmakować tylko na wyspie.
Sery
Nie można, mówiąc o Włoszech, nie wspomnieć o serach. Są oczywiście obecne także na Sardynii. Bardzo popularny jest owczy ser, nazywany pecorino sardo. Wytwarza się go na wyspie od roku 1700. Podobnie jak z lodami, nie można robić go nigdzie indziej. Jego czas dojrzewania jest niezwykle imponujący, bo trwa od 20 do 60 dni- choć zdarza się, że dłużej. Po 60 dniach jest twardszy i idealny do starcia.
Nie sposób nie wspomnieć o serze casu marzu. czyli żywy ser. Nie każdy jednak jest gotów na spożycie go, bo proces przyrządzania jest dość osobliwy. Ser ten wystawia się na powietrze i czeka, aż osiądą na nim muchy i złożą jaja. Następnie wykluwają się na nim larwy. Trzeba więc wiele odwagi, by spróbować casu marzu.
Najnowsze komentarze