Daktyle to nie tylko zdrowa przekąska. To dodatek do wielu deserów. Suszone daktyle zawierają mnóstwo witamin oraz mikroelementów. Wykazują działanie prozdrowotne. Zapobiegają miażdżycy. Pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego. To bogate źródło energii. Zalecane są przy intensywnym wysiłku. Popularne zwłaszcza w krajach arabskich.

Właściwości daktyli

Suszone daktyle posiadają wiele witamin z grupy B, A, K i C. To źródło potasu, cynku oraz żelaza. Zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu. Chronią przed miażdżycą. Obniżają ciśnienie tętnicze. Suszone daktyle wykazują działanie przeciwutleniające. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Suszone daktyle zawierają duże ilości błonnika. Usprawniają pracę jelit. Działają łagodząco na objawy zespołu jelita drażliwego. W krajach arabskich uważa się je za afrodyzjak. Dodatkowo są polecane w diecie sportowców. Składają się one z cukrów prostych. Uzupełniają niedobór glikogenu. Suszone daktyle łagodzą nasze nerwy. Zalecane osobom cierpiącym na bezsenność. Daktyle są owocami kalorycznymi. W 100 g znajduje się blisko 300 kcal. Uważane za zdrowe słodycze. Daktyle są bardzo słodkie, więc sprawdzą się jako zamiennik niezdrowych batonów i ciastek. Daktyle nie są jednak przeznaczone dla wszystkich. Nie są zalecane dla cukrzyków. Wyróżniamy daktyle świeże jak i suszone. Różnią się one mikroelementami i makroelementami. Daktyle są doskonałą propozycją przekąski. To źródło przeciwutleniaczy. Wyróżniamy wiele gatunków daktyli. Do popularnych należą Medjool i Halawi. Daktyle suszone mają więcej kalorii niż świeże. Te owoce palmy daktylowej chronią przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.

Produkty z daktyli

Z daktyli produkuje się syrop, czyli gęsty i słodki płyn. Wykazuje on działanie przeciwbakteryjne. Daktyle są nie tylko słodkie. Posiadają one karmelowy smak. To idealny zamiennik białego cukru. Można je spożywać jako samodzielną przekąskę. Warto je dodawać do ciast i ciasteczek. Za pomocą daktyli możemy przygotować zdrowe przekąski, na przykład batony bez cukru. Wyróżniamy także cukier daktylowy. To sproszkowana postać całych daktyli. Bogaty w błonnik pokarmowy. Daktyle możemy jeść świeże lub suszone. Warto je dodawać do słodkich jak i wytrawnych potraw. Możemy z nich przygotować zdrowe koktajle. Daktyle możemy faszerować migdałami czy białym serem. To idealny składnik do sałatki. Daktyle świetnie się komponują w gulaszu marokańskim. Z tych zdrowych owoców możemy również przygotować słynne kulki mocy. Daktyle posiadają szerokie zastosowanie. Przy kupnie warto zwrócić uwagę na ich skórkę. Powinny być lśniące. Daktyle są bogate w polifenole. Te związki przeciwutleniające chronią organizm przed stanami zapalnymi. Jak się okazuje daktyle są również bogate w potas. To smaczne, a przede wszystkim zdrowe owoce, które warto jeść regularnie. Możemy je kupić w sklepach ekologicznych. Daktyle w Polsce nie są aż tak popularne. Należy pamiętać, że daktyle posiadają cały szereg właściwości. Można je nazwać naturalnym lekiem.