Zupki chińskie – robi się je błyskawicznie. Wystarczy wysypać zawartość opakowania do miski i zalać gorącą wodą, odczekać kilka minut i gotowe. Takie danie zastąpi nam posiłek, jednak czy dostarczy odpowiednich wartości odżywczych?

Zupki chińskie, zupki w proszku można przygotować w kilka chwil. Nie tracimy czasu na gotowanie, smażenie itp. Zupki w proszku są produkowane przez wiele firm, które prześcigają się w kombinacjach smakowych, które miałyby zachęcić klienta do kupienia produktu.

Popularności zupki chińskiej należy szukać w prostocie jej przygotowania. W kilka minut mamy gotowe danie. Jednak skład zupki chińskiej pozostawia dużo do życzenia. Przyjrzyjmy się mu bliżej.

Skład zupki chińskiej

Zupka chińska składa się z makaronu błyskawicznego, saszetki z dodatkami smakowymi i niekiedy małą porcją tłuszczu.

Wszystkie informacje o składzie, znajdziemy na opakowaniu produktu. Zupka chińska zawiera stabilizatory, kwasek cytrynowy, utwardzane kwasy tłuszczowe, sól oraz cukier prosty. Oprócz tego są do niego dodawane glutaminian sodu (E-621), askorbinian potasu czy benzoesan sodu (E-211).

Produkty typu instant zawierają w sobie glutaminian sodu, czyli E-621. Jest to substancja, którą otrzymuje się poprzez fermentację bakteryjną. Jej głównym zadaniem jest wzmacnianie smaku potrawy. Nadmierne spożycie glutaminianu sodu, może doprowadzić do nudności, zawrotów głowy czy palpitacji serca.

Lekarze i dietetycy zalecają, aby ograniczać spożycie produktów z glutaminianem sodu w składzie.

Zupka chińska na diecie

Dbając o zdrową dietę powinniśmy zadbać również o jakość produktów. Ważne, aby w naszym menu znalazły się produkty bogate w błonnik, w warzywa, aby zapewnić odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Skład zupki chińskiej jest ubogi w tego typu składniki. Wzmacniacze smaku, duża ilość tłuszczy i cukrów, powoduje, że nie jest to zdrowy produkt, po który powinny sięgać osoby będące na diecie.

W składzie zupki chińskiej znajduje się wiele substancji dodatkowych, które w naszej diecie powinny być ograniczone do minimum. W zupkach chińskich zawarty jest tłuszcz palmowy, którego zbyt duże spożycie niesie przykre konsekwencje dla naszego zdrowia.

Nadmierne spożywanie produktów w proszku może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu. Ma też negatywny wpływ na układ nerwowy, wątrobę, trzustkę. Zbyt częste jedzenie zupek chińskich może prowadzić do owrzodzenia układu pokarmowego – żołądka czy jelita grubego.

Zjedzenie jednej zupki, to przekroczenie dziennego zapotrzebowania na sól. Zbyt duża ilość soli w diecie, powoduje nadciśnienie tętnicze, zaburza funkcjonowanie pracy nerek, a także zatrzymuje wodę w organizmie.

Zupka chińska nie jest produktem pełnowartościowym i nie może zastąpić zdrowego posiłku. Ma dużą wartość energetyczną, jednak nie ma żadnych wartości odżywczych. Brak w jej składzie witamin, składników mineralnych czy substancji bioaktywnych.

Jedząc zupkę chińską nie dostarczamy do organizmu warzyw czy mięsa. Zastępowanie pełnowartościowych posiłków tego typu produktami prowadzi do niedoborów składników pokarmowych.