Zupki chińskie – robi się je błyskawicznie. Wystarczy wysypać zawartość opakowania do miski i zalać gorącą wodą, odczekać kilka minut i gotowe. Takie danie zastąpi nam posiłek, jednak czy dostarczy odpowiednich wartości odżywczych?
Zupki chińskie, zupki w proszku można przygotować w kilka chwil. Nie tracimy czasu na gotowanie, smażenie itp. Zupki w proszku są produkowane przez wiele firm, które prześcigają się w kombinacjach smakowych, które miałyby zachęcić klienta do kupienia produktu.
Popularności zupki chińskiej należy szukać w prostocie jej przygotowania. W kilka minut mamy gotowe danie. Jednak skład zupki chińskiej pozostawia dużo do życzenia. Przyjrzyjmy się mu bliżej.
Skład zupki chińskiej
Zupka chińska składa się z makaronu błyskawicznego, saszetki z dodatkami smakowymi i niekiedy małą porcją tłuszczu.
Wszystkie informacje o składzie, znajdziemy na opakowaniu produktu. Zupka chińska zawiera stabilizatory, kwasek cytrynowy, utwardzane kwasy tłuszczowe, sól oraz cukier prosty. Oprócz tego są do niego dodawane glutaminian sodu (E-621), askorbinian potasu czy benzoesan sodu (E-211).
Produkty typu instant zawierają w sobie glutaminian sodu, czyli E-621. Jest to substancja, którą otrzymuje się poprzez fermentację bakteryjną. Jej głównym zadaniem jest wzmacnianie smaku potrawy. Nadmierne spożycie glutaminianu sodu, może doprowadzić do nudności, zawrotów głowy czy palpitacji serca.
Lekarze i dietetycy zalecają, aby ograniczać spożycie produktów z glutaminianem sodu w składzie.
Zupka chińska na diecie
Dbając o zdrową dietę powinniśmy zadbać również o jakość produktów. Ważne, aby w naszym menu znalazły się produkty bogate w błonnik, w warzywa, aby zapewnić odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Skład zupki chińskiej jest ubogi w tego typu składniki. Wzmacniacze smaku, duża ilość tłuszczy i cukrów, powoduje, że nie jest to zdrowy produkt, po który powinny sięgać osoby będące na diecie.
W składzie zupki chińskiej znajduje się wiele substancji dodatkowych, które w naszej diecie powinny być ograniczone do minimum. W zupkach chińskich zawarty jest tłuszcz palmowy, którego zbyt duże spożycie niesie przykre konsekwencje dla naszego zdrowia.
Nadmierne spożywanie produktów w proszku może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu. Ma też negatywny wpływ na układ nerwowy, wątrobę, trzustkę. Zbyt częste jedzenie zupek chińskich może prowadzić do owrzodzenia układu pokarmowego – żołądka czy jelita grubego.
Zjedzenie jednej zupki, to przekroczenie dziennego zapotrzebowania na sól. Zbyt duża ilość soli w diecie, powoduje nadciśnienie tętnicze, zaburza funkcjonowanie pracy nerek, a także zatrzymuje wodę w organizmie.
Zupka chińska nie jest produktem pełnowartościowym i nie może zastąpić zdrowego posiłku. Ma dużą wartość energetyczną, jednak nie ma żadnych wartości odżywczych. Brak w jej składzie witamin, składników mineralnych czy substancji bioaktywnych.
Jedząc zupkę chińską nie dostarczamy do organizmu warzyw czy mięsa. Zastępowanie pełnowartościowych posiłków tego typu produktami prowadzi do niedoborów składników pokarmowych.
Najnowsze komentarze